ART MAGAZIN KONTURA Broj 132

RAZGOVOR: IGOR EŠKINJA Razgovor s vizualnim umjetnikom koji je po drugi put dobio preszižnu hrvatsku nagradu za suvremenu umjetnost u kojem otkriva što ga veže za stariju umjetnost i kako je on danas transformira

U FOKUSU: ŽELJKO BADURINA Umjetnik koji propituje i razgolićuje složene probleme politike, društva, konzumerizma, estrade i svakodenvnog života pomoću strategija prisvajanja, trivijalnosti, travestije, parodije i “ozbiljne neozbiljnosti”

TEMA: KONCEPTUALNA UMJETNOST I SLIKARSTVO Teorijski analiziramo suvremeni status slikarstva i konceptualne umjetnosti kao dviju vizualno-kulturalnih praksi koje su u dvadesetom stoljeću zastupale dijametralno suprotne pozicije

ART MAGAZIN KONTURA Dvobroj 130/131

s naslovnice MATKO TREBOTIĆ razgovori IVONA JURIĆ, SLAVKA PAVIĆ art groupie POSLJEDNJE BIJENALE – KRATKI KUNSTLERROMAN eseji LIKOVNI (ILI VIZUALNI) KRITIČAR: ŠTO JE TO?, FREUD I INGRES, SJENE SRUŠENIH SPOMENIKA expo NEPOKORENA ŠUMA, SCHIAVONE U VENECIJI, ERNST BARLACH I KATHE KOLLWITZ, MARINA BAUER

ART MAGAZIN KONTURA Broj 129

s naslovnice ZOLTAN NOVAK dossier KUĆE UMJETNIKA KAO MUZEJI razgovor GABRIEL LESTER esej MIROSLAV KRALJEVIĆ I RUSKI BALET expo 56. ADIDAS ZX 700 VENECIJANSKI BIJENALE, nike free 5.0 uomo grigio XII TRIJENALE HRVATSKOG KIPARSTVA knjige HRVATSKO SLIKARSTVO OD 1945 DO DANAS, nike huarache LOUIS FACHAT,

ART MAGAZIN KONTURA Broj 128

dossier NOVI INTERIJER ZAGREBAČKOG SVETOG BLAŽA s naslovnice ĐURO SEDER razgovor ŽELJKO KOVAČIĆ, NICOLO SERTORIO art groupie BAL VAMPIRA U DŽAMIJI expo AUGUSTE RODIN, MARCEL DUCHAMP, BISERKA BARETIĆ sajmovi ART ROTTERDAM, ART DUBAI knjige RENATA VRANYCZANY AZINOVIĆ, DAVORIN RADIĆ

ART MAGAZIN KONTURA Broj 127

dossier SLIKARSTVO – IKONIČNOST I ANIKONIČNOST razgovor STIPAN TADIĆ, DANIJEL ŽEŽELJ, HRVOJE NJIRIĆ, MARIJAN JAKUBIN art groupie PAVLE SVIRAC expo TRŽIŠTE UMJETNINA izložbe MILENA LAH, IVO PRANČIĆ knjige MARIJANA MULJEVIĆ, GORAN PETRAČ

MONOGRAFIJA BOŽICA DEA MATASIĆ

Tekst: Feđa Gavrilović Format: visina 30 cm Obim: 160 stranica Zagreb, 2016. Cijena: 150 kuna/19.90 Euro

Božica Dea Matasić rođena je 1970. u Zagrebu, a diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u istom gradu 1996. godine. Tijekom i nakon studija radila je kao scenska kiparica u Gradskom kazalištu Gavella, a od 1998. do 2003. kao voditeljica Galerije SC. Od 2006. g.  predaje kiparstvo na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Trenutno je u zvanju izvanredne profesorice. U produkciji skulptura koristi suvremene materijale i pokazuje otvorenost i umješnost u njihovoj artikulaciji.  Od svojih početaka pokazivala je zainteresiranost za prostor, odnosno njegovo osmišljavanje i oblikovanje kao i za interakciju ljudi i umjetnina u njemu. Neke od najvažnijih izložaba ove autorice temeljene su na toj poetici.

Prvo poglavlje monografije prati njezin rad od početaka na Akademiji likovne umjetnosti u klasi Mira Vuce i Stjepana Gračana, osvrćući se na njezine najranije radove. Drugo poglavlje označava njezino rano zrelo razdoblje s izložbom Extinct (Galerijia SC, 1994.), u kojoj se vidi njezina inklinacija ostvarenjima koja vrlo često morfološki podsjećaju na nepravilne, biomorfne, organske oblike, naizgled nekontrolirana rasta, no oblikovanima s velikim osjećajem za kompoziciju i ravnotežu.  Poglavlje se osvrće i na njezinu aktivnost u udruzi PUNKT, kojoj je bila pokretač i koju je osnovala zajedno s kolegama umjetnicima, kritičarima i arhitektima, kako bi stvorila platformu za promicanje likovne umjetnosti.

U slijedećem se poglavlju obrađuju njezine aktivnosti unutar PUNKT-a (skulpture u Maksimiru – Mjesečari, 2002. i Srećolovka, 2003.), kao i zrele izložbe: Izazov svjetlosti (Galerija SC, 2002,); Silva Subteranea (Galerija svetog Krševana, Šibenik, 2004.); Znakovi vjerojatnosti (Galerija Matice hrvatske, 2004.); Tiha voda (Kazamat, Osijek, 2006.); kao i privatne narudžbe u kojima se značajno ogledava njezina poetika – Klica (2006/7.) i Biofori (2008.).

Dinamičan postav skulptura u prostoru Izazova svjetlosti sugerira kretanje i lakoću. Objekti su bili osvijetljeni u zamračenoj prostoriji, što je pružalo dojam nerealnoga. Rasprostranjeni po duguljastom prostoru oni su tvorili grupe i usmjeravali kretanje. Sličnu organsku poetiku koristila je i na skulpturama Mjesečari na prvom maksimirskom jezeru. Zaobljene forme šiljastog završetka izranjaju iz vode dinamizirajući na taj način njezinu mirnu, jednoličnu i namreškanu površinu, ne namećući se svojim oblicima okolini i ne odskačući od ambijenta u kojemu su postavljene.

U javnim radovima takvu saživljenost s prostorom ostvarila je i u skulpturi Srećolovka, također u Maksimiru. Polovica orisa ovala izranja iz trave zatvarajući šiljasti kut s ravninom travnjaka, u formi cijevi obložene istom vrstom zelenila. Oblik tako izranja iz zemlje, čineći vrlo diskretan akcent u odnosu na okolnu prirodu. Organičenost nije prisutna tek u formi, nego i u pravilnoj sraslosti s prirodnom okolinom, dojmu da skulptura nije nametnuta ili interpolirana, nego logički izvedena iz prirode.  To je također jedna od glavnih preokupacija ove kiparice: odnos naspram ljudske okoline, naš utjecaj na nju (pri tome se ne misli samo na prirodu u ekološkom smislu, nego na ljudsko okruženje generalno, pa čak i psihološki gledano – kao niz utjecaja koje prostor i prostorni odnosi imaju na čovjeka). Intervencijama izvedenim u Maksimiru Božica Dea Matasić pokušala je postići spoj prirodnog rasta koji je jednostavan i ekonomičan, jer je posljedica milijuna godina prirodne selekcije, i elementa ljudske logike i imaginacije, koji su također plod te selekcije, ali se odlikuju puno bržim oblikovanjem okoline i estetskim djelovanjem na percepciju.

Sljedeći njezin ciklus Silva Subterranea sastoji se od ovala presvučenih tkaninom s uzorcima. Asocijacije ponovno govore o mogućnosti povezivanja sa svijetom prirode (minerala). Sama autorica, potaknuta ravnotežom duhovnih učenja Istoka, elipsu je povezivala s neprestanim gibanjem, izmjenom, dinamikom, jer je elipsa oblik neprestanog gibanja. Apstrakcija je odabrani izraz ove umjetnice koji pronalazi svoje očitovanje i na ikonografskim razinama (već spomenutih istočnih tradicija) i na razinama fascinacije oblikom.

Izložbom Znakovi vjerojatnosti u Matici hrvatskoj autorica predstavlja instalaciju koja se sastoji od pleksiglasnih ploha rađenih u kombinaciji transparentnog i neprozirnog materijala s nepravilnim oblicima preko kojih prodire svjetlost i time stvara sjene koje prate te oblike na zidovima prostora. Doživljaj ispresijecanog prostora naglašen je redovima ploha i mrljastim otiscima svjetla na zidovima, koji dodatno očuđuju i manipuliraju doživljajem.

Nastavak njezinog rada koji ujedinjuje organičnost u morfologiji i site specific, odnosno prostorno uvjetovanu umjetnost, predstavlja instalacija Tiha voda, rađena za osječku galeriju Kazamat. Riječ je o presvučenim drenažnim cijevima koje kontinuiraju drevnim turskim zdanjem i isprepliću se u linearnom vrtlogu uz posebno osvjetljenje i animaciju.  Multimedijski doživljaj neponovljiv je i osmišljen kako bi spojio odvojene prostorije izložbenog prostora, ali i segmentirao dugačke linije koje su se njime prostirale. Istom tehnologijom radila je i skulpture Biofori, koje asociraju na mesnate listove biljaka postavljene u prostor kao zavijene linije. Biofori su autoričin povratak prirodi, odnosno bavljenje već spomenutom ravnotežom između naturalističke i racionalne estetike, između prirodnog i ljudskog.

Četvrto poglavlje daje presjek njezinih radova kojima je pokušavala do neke mjere aktivistički djelovati na društvo: od rane instalacije s Barbarom Blasin (1998., 25. salon mladih), u kojoj na pozadinu hrvatske šahovnice stavlja fotografije iz života tih represivnih i kriznih godina, preko peticije za donošenje zakona o sponzorstvu u kulturi (42. zagrebački salon, 2007.), pa do rada na XII. trijenalu hrvatskoga kiparstva 2015., u kojemu se osvrće na problem rasta švicarskog franka, koji je pogodio brojne zadužene stanovnike.

Peto poglavlje bavi se umjetničinim intimističkim izložbama.  U ciklusima Živa ogledala (2006.) i Životopis (2007.) umjetnica je komentirala ljudsku jedinstvenost sadržanu u otisku prsta ili segmentu tijela. Izlomljena nit sugerira krhkost i utjecaj vremena na čovjeka i njegov život, na takav način da linije sugeriraju i lica naborana od vremena, i metaforu „životne niti“: u Živim ogledalima to su linije otiska prsta, u Životopisu linije bora.

Pretposljednje poglavlje govori o umjetničinom inkorporiranju taktilnoga elementa u skulpture. Ciklus Čuvari dodira (izložen u Studiu Nest, Zagreb, 2011.) sastoji se od biomorfnih skulptura od plastične mase. Na ovoj se izložbi apeliralo na posjetitelje da diraju izloške, da ih slažu i preslaguju u neobične forme koje su ovi sposobni međusobno tvoriti. Ukrštavanje (jer načinjene su tako da se najbolje spajaju i „leže“ međusobno kada se dodiruju na pregibima) mekanih oblika odiše živošću, a sami oblici neodoljivo podsjećaju na Henryja Moorea i njegov vitalistički pristup skulpturi u smislu skulptorova doživljaja sveukupnosti svijeta kao nečega živoga. Tako „vitalističke“ skulpture, produkti nežive materije, u oponašanju bioloških, organičkih oblika zapravo oponašaju život i njegove funkcije. Nakon projekata koji su osmišljavali cijele prostore (i sukladno tomu ljudski život u njima), Božica Matasić pokazala je u ovim komornim skulpturama puno diskretniji i intimniji život, to jest njegovu imitaciju kroz male oblike.

Izložbom Panacea (Galerija „Vladimir Bužančić“, Zagreb, 2010.), Božica Dea Matasić se pokazala kao izrazito zrela skulptorica. Nepretenciozni i nadasve zabavni su i kinetički objekti Božice Dee Matasić, sastoje se od kapsula srebrne boje koji se njišu pri dodiru, poput lutki Daruma, ili psiholoških bobo-lutaka zbog utega u donjem dijelu skulpture. Rad se zove Panacea, što znači: lijek za sve bolesti, a osim očite zabave rad posjeduje i tumačenje: objekti su u obliku pilule, uvriježenog oblika lijeka, a zabava koju pružaju za autoricu je pandan instantnim rješenjima problema.

Na koncu, knjiga završava pogledom na autoričinu Kulu pogleda, sagrađenu u parku skulptura Mediteranskog kiparskog simpozija u Labinu, 2016., koja svojom formom otvara poglede na pejzaž i druge skulpture, komunicirajući s okolinom i posjetiteljima.

Božica Dea Matasić je snažna autorska ličnost koja ne preže od novih materijala u skulpturi, razmišlja u skladu s ambijentalnim i prostornim predispozicijama mjesta gdje će njezina skulptura biti postavljena i u svome vrlo bogatom opusu često mijenja svoj izraz; nikada nije ostala vjerna određenim oblicima, ili se okoštala u formama koje su joj se jednom pokazale bliskima.